Cartofi franţuzeşti & Cava Brut Nature, Castellroig

 
16 May 2012
SHARE :

Cava Brut Nature 2010, Castellroig

Dacă tot avem cartofi franţuzeşti, eu zic să îi asociem cu un vin spaniol, mai precis cu un spumant. Constat cu bucurie că 2012 este anul în care vinurile spumante au ajuns şi la noi la modă, consumatorii din România descoperind, ceva mai târziu ce-i drept, savoarea acestei băuturi acidulate. Cava e un spumant produs prin metoda Champenoise, Catalonia este patria Cavei iar Castellroig (Sabaté i Coca) este unul dintre producătorii de top din zonă. Prin urmare, vorbim în continuare despre Castellroig Cava Brut Nature 2010, un spumant produs din trei soiuri de struguri: Macabeu, Parellada şi Xarello. Cele trei sortimente se vinifică separat, se asamblează şi se maturează 18 luni împreună, după care se realizează a doua fermentare în sticlă. Rezultă un spumant foarte sec, cu perlaj fin şi cu nas de drojdie şi pâine proaspăt scoasă din cuptor. Gustul este fructat, revigorant şi intens. Cava Brut Nature are un corp bine echilibrat şi o concentraţie alcoolică moderată, de 11,5%. Ţin să precizez un detaliu important: denumirea de “Brut Nature” sau “Extra Brut” la spumante indică un rest de zahăr sub 6 grame la litru, prin urmare se referă la un vin sec. Spun asta fiindcă mulţi consumatori consideră, în mod eronat, că denumirea “Brut” ar fi echivalentă cu cea de “sec”, când ea de fapt semnifică “demisec”. Aşa că, să nu vă mire dacă într-o sticlă etichetată “Brut” veţi găsi un rest de zahăr care poate ajunge până la 15 grame la litru. Dar să revenim la Cava noastră Brut Nature… Fiind un spumant sec, este potrivit mai ales pentru feluri uşoare şi antreuri – cu atât mai mult, este un complement perfect pentru reţeta lui Costăchel. În final, am să vă dau şi o posibilă explicaţie pentru care Cava a devenit o opţiune foarte la modă: preţul… Cu alte cuvinte, la o calitate comparabilă cu şampania, preţul este câteodată chiar şi de două ori mai mic. În cazul nostru 43 de lei pentru o sticlă mi se pare o veritabilă afacere, mai ales în vremuri de criză.

Reţeta lui Costăchel | Cartofi franţuzeşti

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
  • Tibi says:

    Buna
    Dupa cum stiu eu din mai multe surse (internet, manualele de WSET), nu exista ceva mai sec de Brut Nature datorita faptului ca nu contine zahar adaugat
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sweetness_of_wine
    Va rog sa ma corectati daca ma insel.
    Cu stima
    Tibor

  • Paharnicul says:

    E foarte corect! Tocmai asta am vrut sa punctez: diferenta intre spumantul “Brut” care este echivalent cu un vin demisec si cel “Brut Nature” care este echivalent cu un sec. Insa, ca orice vin sec, el poate sa mai aiba (din vinificatie si nu prin adaugare) un rest de zahar, altfel greu decelabil daca este bine compensat de aciditate, de pana la 6 grame/litru.

  • Paharnicul says:

    O precizare necesara: fiecare tara are propria ei legislatie a vinului si propriile ei denumiri, la vin linistit cat si la spumant, in functie de zaharul rezidual. Câte Mării atâtea pălării… Povestea spumantului Cava e valabila doar în Catalonia/Spania!

Add Comment