Caş frământat & Rusalcă Albă

 
30 May 2012
SHARE :

Rusalcă Albă 2011, Oprişor

Caşul frământat cu ouă fierte moi îmi aduce aminte de vremurile copilăriei, când bunica încerca tot soiul de tertipuri culinare ca să mă determine să mănânc şi altceva în afară de carne. Iată dar, o posibilă explicaţie a pasiunii mele actuale pentru brânzeturi. Oricum ar fi, combinaţia de mai sus, chiar dacă este foarte simplă, mi se pare absolut genială. Drept pentru care m-am gândit să-i asociez un vin ceva mai special, în speţă o Rusalcă Albă 2011 de la Crama Oprişor. Eticheta este cât se poate de tradiţională dar nu şi conţinutul sticlei… Autorul vinului, enologul Liviu Grigorică, ne propune un cupaj sec din patru soiuri albe: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris şi Riesling Italian. Combinaţia, pe cât de sofisticată pe atât de reuşită, se califică, în opinia mea, printre primele trei cupaje albe româneşti ale momentului. Între timp vinul s-a răcit numai bine cât să-l turnăm în pahare… Culoarea este galben translucid foarte deschis, limpede şi clar. Nasul e discret, elegant, cu ierburi şi flori de câmp, miere, tămâie dar şi un pic de busuioc. Gustul este sec şi crocant, cu note de caise verzi, cireşe albe şi soc. Vinul are o bună aciditate iar alcoolul de 14% este perfect integrat în corpul suplu şi zvelt. Postgustul mediu, proaspăt şi vioi, ne lasă un gust de fagure de miere şi ceva note amărui pe final. Preţul de 67 de lei pentru o sticlă ne reaminteşte, dacă mai e nevoie, că ne aflăm în prezenţa unui vin de top.

Reţeta lui Costăchel | Caş frământat cu ceapă verde, mărar şi cimbru

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment