Catleya, o orhidee cu denumire de origine controlată

 
28 Feb 2015
SHARE :

Joi, 26 februarie 2015, la Private Wine, Laurent Pfeffer ne-a provocat la trei mini-verticale Catleya Wines (Corcova, judeţul Mehedinţi): Freamăt alb Sauvignon Blanc & Fetească Regală (2013, 2014), Freamăt roze Cabernet Sauvignon & Merlot (2013, 2014) şi Freamăt roşu Cabernet Sauvignon & Merlot (2013, 2014).

Spre surprinderea mea, albul şi roze-ul din 2013 au fost mai convingătoare decât variantele din 2014, care sunt încă tinere şi neliniştite, dar cu mare potenţial. Mai daţi-le o lună, două şi apoi mai vorbim! Uimitor a fost şi vinul roşu din 2014, care, deşi e super-tânăr (mostră din baric), este remarcabil de catifelat. Nici Laurent nu-şi explică misterul pe de-a-ntregul. O notă bună pentru Freamăt roşu 2013, care este deja un vin aşezat: 86-87/100.

Surpriza serii a fost un vin alb licoros din 2014, neetichetat încă, vinificat de Laurent Pfeffer pentru Corcova. Vinul nu are încă un nume, dar pot să vă spun ce conţine: Sauvignon Blanc 85% şi Chardonnay 15%, ambele soiuri fiind culese după ce au fost atinse de mucegai nobil. Are un rest de zahăr consistent (145 grame/litru) şi o minunată aciditate care susţine tot ansamblul.

Mă bucur să văd că tot mai mulţi producători autohtoni îşi revizuiesc atitudinea, până mai ieri excesiv de ostilă vinurilor dulci. O fi ea lansată moda vinurilor “seci cu orice preţ”, dar cred că reabilitarea vinurilor româneşti dulci de bună calitate este de salutat.

Pe lângă vinuri, organizatorul, Mihai Nicolici, a pregătit câteva “amuse-bouche” foarte inspirate: brânză Roquefort cu miere, somon fume cu unt şi busuioc, terină de foie gras & pate de raţă, salsa cu hribi & trufe negre de pădure şi biscuiţi de casă cu scorţişoară & ghimbir.

Prin urmare, o notă bună şi pentru Mihai Nicolici, care s-a dovedit, ca de obicei, o gazdă simpatică şi primitoare: 90/100. Dacă nu ne-ar fi servit Roquefort la vinul alb, i-aş fi dat chiar 95/100. Dar, ca să-l parafrazez pe Marcel Proust, un fan al vinurilor de Corcova, încă nu e timpul pierdut!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment