Dovlecei umpluţi & La Cetate Miracol Pinot Noir, Oprişor

 
12 Oct 2011
SHARE :

La Cetate Miracol Pinot Noir 2009, Oprişor

Cu certitudine reţeta de dovlecei umpluţi cu carne (vită şi porc în egală măsură) propusă de Costăchel se înfrăţeşte de minune cu un Pinot Noir. Veţi spune că am scăpat cam uşor de data asta… Totuşi, pentru ca asortarea vinului să nu fie chiar aşa simplă, mi-am propus să aleg un Pinot Noir românesc. Ei da, acum se cam complică lucrurile… Unii zic că Pinot Noir-ul nu-şi găseşte un bun terroir în România. Alţii zic că acolo unde creşte (cu predilecţie în Dealu Mare) tipicitatea lui nu este grozavă… În fine, ca să tranşăm dezbaterea, vă propun să mergem mai la sud, în Mehedinţi, unde vom gusta un miracol, atât la propriu cât şi la figurat… Şi nu e o glumă! Este vorba de La Cetate Miracol Pinot Noir 2009 de la Crama Oprişor. Decantăm vinul 20-30 de minute după care îl turnăm in pahare. Culoarea este roşu rubiniu deschis, foarte limpede. Glicolul formează “picioare” lungi şi echidistante pe pahar. Nasul este foarte proaspăt şi etalează fructe negre de pădure şi note de cafea verde. Gustul este dominat de vişine, cireşe, căpşuni, cafea, trufe şi lemn (foarte discret). Vinul este sec dar foarte mătăsos, cu tanini moi care învăluie delicat cerul gurii. Impresia generală este de complexitate şi echilibru. Atât alcoolul cât şi taninii sunt perfect integraţi în corpul vinului. Postgustul este lung şi elegant, cu note de vanilie şi fum. Acest Pinot Noir excelează prin tipicitate şi personalitate, iar aciditatea vie îl califica la categoria “vin de învechit”. Cu certitudine investiţia de 56 de lei pentru o sticlă va fi una profitabilă peste câţiva ani… dacă aveţi puţintică răbdare!

Reţeta lui Costăchel | Dovlecei umpluţi cu carne

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment