La Castelul Jidvei domneşte Feteasca Regală

 
31 Jul 2012
SHARE :

Împreună cu o parte a grupului itinerant de Vindependenţi (Mona Arsulescu, George Mitea, Ciprian Haret şi Mihai Vasile) am lăsat în urmă tumultul “suspendării nevalidate” şi am descins, în urma amabilei invitaţii a celor de la Jidvei, la Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Baltă. Mai întâi, am purces la cutreierat viile detinute de Jidvei, care însumează cam 2.000 de hectare. Nu vă alarmaţi, a fost doar o scurtă incursiune peste nesfârşitele dealuri acoperite cu viţă de vie. Ne-au ghidat cei doi directori tehnici ai cramei, Marius Cucură şi Cristi Puşcaş, împreună cu enologul consultant Mark Dworkin. Trebuie să recunosc că nu m-am aşteptat să găsesc via, atât cea bătrână cât şi cea reconvertită, într-o stare atât de bună.

Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Baltă

Cum soarele începuse să ardă, ne-am retras către oraşul Blaj unde am adăstat la răcoarea Cramei Blaj, una din cele trei facilităţi de vinificare ale Jidveiului. Inginerul tehnolog Dan Moldovanu ne-a făcut un rapid tur de onoare, după care am plecat în grabă către “Şcoala de viţe”, adică pepiniera viticolă. Aici, directorul Dan Corbean ne-a explicat, cu multă răbdare, cum se “vaccinează” viţa de vie împotriva filoxerei. În continuare ne-a preluat Marian Mărginean, directorul cramei de spumante Bălcaciu. A fost o mişcare cât se poate de reuşită căci se ştie că Vindependenţii se dau în vânt după licori via metoda champenoise. În fine, a urmat la rând Crama Jidvei, centrul de greutate al vinificării de pe Târnave. Ioan Buia, directorul şi enologul şef al complexului de vinificare, nu a lăsat nici un cotlon nevizitat, nici o încăpere neexplorată. Aici totul este nou-nouţ, de dimensiuni pantagruelice şi pus la punct ca un ceasornic elveţian. Impresionant.

Finalul apoteotic al acestui maraton enoturistic s-a săvârşit înapoi la Castelul Jidvei, unde Ioan Buia ne-a pregătit o degustare care ne-a pus la grea încercare: 21 de vinuri. Câteva au ieşit în evidenţă şi le voi numi în ordinea degustării: Fetească Regală, Sauvignon Blanc Barique, Riesling de Rhin, Muscat Ottonel Ana, Eiswein din Gewurtztraminer şi spumant Romantine extra brut. Ca o opinie pur personală am să vă mărturisesc că dintre vinurile semnate Mark Dworkin şi cele vinificate de Ioan Buia, mai mult mi-au plăcut cele din urmă.

La Jidvei ospitalitatea gazdelor noastre a fost de zile mari şi sunt convins că pot vorbi în numele Vindependenţilor spunând: vom reveni aici oricând cu plăcere!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment