Peşte pane & Bourgogne Aligote, Thomas-Moillard

 
18 May 2011
SHARE :

Bourgogne Aligote 2005, Domaine Thomas-Moillard

Despre Domeniile Viticole Franco-Române din Săhăteni, Dealu Mare şi despre Pinot Noir-ul făcut aici de enologul Daniel Dorneanu am mai scris, foarte laudativ, şi în trecut. Ceea ce însă nu am ajuns să vă povestesc despre Denis Thomas, proprietarul cramei din Săhăteni, este că înainte de a veni în România el a fost preşedinte al unui grup francez numit Thomas-Moillard. Probabil că n-o să mire pe nimeni dacă o să vă spun că Domaine Thomas-Moillard exploatează 30 de hectare de vie în Burgundia şi 75 de hectare în Languedoc. Şi acum să ajungem la chestiune... La reţeta lui Costăchel de "peşte pane surpriză" nu am prea multe variante de asociere şi, în consecinţă, mă văd nevoit să recomand ceva destul de predictibil: un Aligote. Dar nu orice fel de Aligote ci un Bourgogne Aligote. Cred că aţi intuit deja... vom încerca astăzi un Bourgogne Aligote de la Domaine Thomas-Moillard, un vin importat în România de Domeniile Viticole Franco-Române. Este un cupaj de 90% Aligote cu 10% Chardonnay (la Bourgogne Aligote este permis chiar până la 15% adaos) nebaricat, din 2005. Recunosc, l-am deschis cu o mică reţinere gândindu-mă că după 5 ani de stat în sticlă voi descoperi un vin plat. Dimpotrivă! Culoarea este galben pai cu reflexii aurii. Nasul, destul de discret, are note proaspete de mere şi fân cosit. Gustativ avem de-a face cu un vin sec şi corpolent, cu o aciditatea remarcabilă - de altfel una din caracteristicile soiului Aligote. Atacul este impetuos, cu note fructate, citrice dar şi ierboase. Postgustul este lung iar impresia generală este de prospeţime dar şi de onctuozitate (cu certitudine un aport al Chardonnay-ului minoritar). Pentru 35 de lei/sticla nici că se putea cere mai mult de la un Aligote!

Reţeta lui Costăchel | Peşte pane surpriză

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment