Pilaf de dovlecei & Moschofilero, Lafazanis

 
27 Jul 2011
SHARE :

Moschofilero 2010, Lafazanis

Încă nu aţi plecat în vacanţă? Nu-i nimic, vă invit într-o excursie ce are ca destinaţie sudul Greciei, mai precis peninsula Peloponez. Aici vă propun să facem cunoştinţă cu Moschofilero, soiul alb cel mai apreciat de către greci. Strugurii nu sunt tocmai albi ci mai degrabă roze spre roşu deschis. Cu toate acestea din ei se face vin alb, “blanc de gris” cu zic specialiştii, prin contact limitat, la temperatura scăzută, între miez şi coaja rozalie. Moschofilero este un soi aromatic şi condimentat. El seamănă într-o oarecare măsură cu Gewurtztraminer-ul alsacian, dar există diferenţe importante în ceea ce priveşte aromele: soiul grecesc este foarte delicat, subtil şi mai elegant. Pentru exemplificare vă propun un Moschofilero 2010 produs de Lafazanis Winery, o cramă din regiunea Nemea (nord-estul Peloponezului). Culoarea vinului este galben deschis spre auriu. Nasul este floral (trandafiri, soc), mineral (praf, calcar) cu fine note mentolate. Gustativ vinul este sec, are un corp amplu cu gust de caise, zarzăre şi citrice. Impresia generală este de vin extrem de uşor de băut, atât datorită acidităţii moderate cât şi procentului modest de alcool: 11.5%. Postgustul este lung şi persistent cu arome minerale, plus ceva note amarui-mentolate şi ierboase. În concluzie avem de-a face cu un vin curat şi proaspăt, special conceput pentru zilele toride din sudul Greciei. Preţul de 33 de lei pentru o sticlă este unul absolut rezonabil având în vedere că Moschofilero Lafazanis este, cred eu, una din cele mai reuşite variante de vinificare ale acestui soi din toate câte am gustat în Grecia.

Reţeta lui Costăchel | Pilaf de dovlecei

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment