Prăjitură cu fructe & Nectar Pedro Ximenez

 
2 Nov 2011
SHARE :

Nectar Pedro Ximenez Dulce, Gonzales Byass

Vă propun o scurtă incursiune în universul fabulos al celebrului vin fortifiat numit Sherry, Jerez sau Xérès. Mai întâi să vedem cum se produce un Jerez Dulce, vinul de desert obţinut din soiul alb Pedro Ximenez… Strugurii se culeg la sfârşitul toamnei, se usucă la soare 2-3 zile şi apoi se vinifică în dulce. Pe la începutul lui decembrie vinul obţinut se amestecă cu alcool distilat (tot din vin) până când se obţine o concentraţie de 15%. Se pune apoi la învechit timp de 3 ani în butoaie de 500 de litri la care se lăsă 1/6 aer pentru a forma o peliculă de drojdie naturală care “sigilează” vinul. Interesant este că aceste butoaie nu se golesc niciodată complet. În fiecare an se îmbuteliază cam jumătate din cantitatea de vin din butoaiele vechi iar acestea sunt imediat reumplute cu vin din butoaiele mai noi. Practic, acest vin nu poate avea un an exact de producţie fiindcă este de fapt un cupaj din mai mulţi ani consecutivi. Dar destul cu teoria, să trecem la practică. Vom degusta Nectar Pedro Ximenez Dulce, un Sherry produs în provincia Cadiz (sud-vestul Andaluziei, lângă oraşul Jerez) de către Bodegas Gonzales Byass. Vă recomand să răciţi vinul cam la 15 grade (pentru ca alcoolul să nu deranjeze la nas) şi să folosiţi pahare ceva mai mici. De aici încolo începe spectacolul… Culoarea vinului este maro închis (mahon) opac iar consistenţa sa uleioasă este foarte neobişnuită – lichidul face pe pahar “picioare” multe şi dese. Nasul vine cu o avalanşă de arome: nucă, miere, curmale, alune, iod, cremă de zahăr ars şi halviţă. Gustul este copleşitor: dulceaţă de nuci verzi, caramel, stafide, zahăr ars, fagure de miere, smochine, eucalipt şi mocca. Impresia generală este de masivitate, complexitate, echilibru dar şi de extremă catifelare. Nu în ultimul rând trebuie spus că aciditatea excepţională susţine “eroic” edificiul extra-dulce al vinului. Postgustul este lung-lung-interminabil, cu note de ierburi aromatice, struguri stafidiţi, nuci, alune prăjite şi tutun uscat. Dacă ţinem cont că preţul acestei mici capodopere este de 49 de lei pentru o sticlă, putem spune că Nectar Pedro Ximenez este un “super-best-buy”. Dacă acest Sherry se asortează cu reţeta lui Costăchel? Fără nici o îndoială. De fapt îndrăznesc să spun că încă nu s-a inventat desertul la care să nu se potrivească…

Reţeta lui Costăchel | Prăjitură cu fructe

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment