Pulpă de porc cu sos de struguri & Menestrel Merlot

 
13 Oct 2010
SHARE :

Menestrel Merlot 2007, Rotenberg

Recunosc cu mâna pe inimă că, în general, nu sunt un mare fan al Merlot-ului, dar, în particular, mai fac şi excepţii. Merlot-ul Menestrel 2007 de la Cramele Rotenberg este un vin care mă face să-mi reconsider lipsa de entuziasm faţă de acest soi. Cum orice cramă are istoria sa, să-l ascultăm mai întâi pe Mihail „Mişa” Rotenberg povestind: “Am achiziţionat o ruină în centrul comunei Ceptura de Jos, numită Crama Veche. Am reconstruit-o, readucând-o la viaţă... Vinul nostru roşu este fermentat în vase semi-deschise, cu scufundarea manuală a căciulii, sâmburii sunt scoşi după prima săptămână de fermentare, eliminând cea mai mare parte a taninurilor rele, amare şi ierboase. Cu toate că este scump şi neindustrial, acest procedeu conferă vinurilor o fineţe deosebită, de neatins în “inoxuri”. Cele 2 beciuri suprapuse permit un flux tehnologic gravitaţional în care vinul nu este agresat de pompe. Trecerea vinului din vasele de fermentare în butoaie şi din butoaie în sticle se face sub influenţa greutăţii proprii. Evităm astfel filtrarea mecanică. Vinul nostru este limpezit cu albumina din albuş de ouă, atunci când este necesar”... Şi acum haideţi să gustăm un pahar de Merlot Menestrel 2007: culoarea este roşu închis cu accente ruginii, nasul este intens fructat cu aromă de cireşe negre şi prune afumate iar gustativ prezintă note complexe de fructe de pădure, vanilie şi ciocolată amăruie. Finalul este mediu spre lung, susţinut de o bună aciditate, lăsând un gust persistent de lemn, mărturie a celor 18 luni de stat la baric. Per ansamblu este un Merlot destul de neobişnuit, mai degrabă atipic, dar absolut remarcabil, mai ales că o sticlă costă modesta sumă de 35 de lei.

Reţeta lui Costăchel | Pulpă de porc umplută la tavă cu sos de struguri

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment