Pulpă de porc în pergament & Pinot Noir Michel Torino

 
25 Apr 2012
SHARE :

Pinot Noir 2009, Michel Torino

Când mă gândesc la “chinul” de două ore de pe care trebuie să-l îndurăm aşteptând ca pulpa de porc să fie gata, o întrebare mă bântuie: noi ce facem în timpul ăsta? Desigur, putem să alegem vinul… E limpede că va fi un Pinot Noir… Dar de unde? Am să vă propun un experiment interesant: un vin din Argentina! Un Pinot Noir din America de Sud sună foarte exotic. Vă pot asigura însă, că avem de-a face cu un Pinot Noir de Lume Nouă care e cam… de Lume Veche. Adică ai putea să juri că vine direct din Burgundia! Prin urmare, în aşteptarea fripturii, vă propun să deschidem o sticlă de Michel Torino Pinot Noir 2009, produs de crama argentiniană El Esteco. Culoarea vinului este roşu rubiniu deschis cu nuanţe violet, lăsând pe pahar picioare dese şi subţiri, ca de miriapod. Nasul, expresiv, ne ademeneşte cu cireşe coapte şi trandafir de dulceaţă – un buchet aproape perfect dacă facem abstracţie de alcoolul (13.5%) care iese discret în evidenţă. Gustul este intens, dominat de cireşe negre acrişoare, rodie şi cacao, totul susţinut de o bună aciditate şi de taninii fermi şi catifelaţi. După 10 minute de stat în pahar, vinul degajă note complexe de cacao şi vanilie, urmare a celor 6 luni de stagiu la baric. Postgustul este lung, proaspăt şi catifelat, lasându-ne o vaga senzaţie amărui-afumată. Preţul de 40 de lei pentru o sticlă este argumentul final pentru experimentul nostru argentinian!

Reţeta lui Costăchel | Pulpă de porc în pergament

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment