Salată niçoise & Pinot Grigio, Budureasca

 
20 Jul 2011
SHARE :

Pinot Grigio 2010, Budureasca

Nu ştiu dacă salata niçoise a fost inventată la Nisa, la Monte Carlo sau în altă parte pe Coasta de Azur, dar cu certitudine ea este o expresie a “bucătăriei de caniculă”. Probabil că toţi cei care suferă din cauza căldurii îmi vor da dreptate când le voi propune următoarea combinaţie: un şezlong la umbră pe malul mării, o salată niçoise pentru două pesoane şi o sticlă de vin rece ca gheaţa. Zis şi făcut. Deoarece reţeta lui Costăchel conţine multe crudităţi vom avea nevoie de un vin alb foarte “crocant”. Şi când zic asta mă gândesc la un demisec tânăr, vioi şi răcoritor. Prin urmare am să vă fac cunoştinţă cu un Pinot Grigio 2010 de la Crama Budureasca, un vin relativ nou apărut pe piaţă, care continuă seria reuşitelor enologului Stephen Donnelly. Precum ne-am înţeles, răcim bine vinul, îl turnăm în pahare şi rămânem întinşi la umbră… Culoarea vinului este galben pal cu vagi nuanţe arămii. Nasul este floral (violete şi flori de câmp), elegant, cu note de lemn şi cuişoare. Corpul vinului este mediu iar gustul vine cu multe caise, mere verzi şi o discretă notă amăruie. Vinul este demisec spre sec, zahărul rezidual fiind bine balansat de aciditatea revigorantă. Postgustul este lung, cu note de citrice, lemn şi un neaşteptat gust de struguri proaspăt culeşi. Pentru 21 de lei sticla vinul se califică fără nici un efort în categoria “best-buy”. Daca acest Pinot Grigio ne-a convins, mai rămâne o ultimă întrebare: pe malul cărei mări montăm şezlongul?

Reţeta lui Costăchel | Salată niçoise

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment