Sparanghel cu sos maltez & Prorogos White, Lafazanis

 
11 Jan 2012
SHARE :

Prorogos White 2010, Lafazanis

Reţeta lui Costăchel aduce în actualitate sparanghelul, o legumă cam marginalizată pe meleagurile noastre. Etimologic, numele plantei provine din limba greacă modernă (sparanghi), iar lipsa ei din reţetele româneşti i-a conferit, pe nedrept, un statut de "legumă exotică". Ca să rămânem în arealul elen, am să vă propun, alături de reţeta cu sparanghel, un vin tot din Grecia, un cupaj de Roditis şi Savatiano, două soiuri albe originare din Peloponez. Vinul este expresia plenară a climei din Nemea, o zonă din nord-estul peninsulei, cu veri uscate şi fierbinţi. Prin urmare vom pune la rece şi vom turna grabnic în pahare un Prorogos White 2010, produs de Lafazanis Winery. Culoare este galbenă, limpede şi strălucitoare. Nasul prezintă flori de câmp, mentă, caise şi ceva note minerale. Vinul este sec, cu un corp mediu puţin onctuos, cu o aciditate nu foarte mare şi o concentraţie alcoolică moderată (doar 11.5%). Gustul este citric, fructat (mere, pere, caise), cu note calcaroase. Postgustul lung şi aromat are note mentolate, ierboase şi puţin amărui. La 19 lei pentru o sticlă, Prorogos White intră direct în topul campionilor raportului calitate-preţ. Iată un vin de vară pe care îl putem deschide şi la gura sobei, ca să ne amintim de vacanţele pe malul mării...

Reţeta lui Costăchel | Sparanghel cu sos maltez

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment