Tartine cu spumă de ţelină & Castel Stârmina Roze

 
5 Jan 2011
SHARE :

Castel Stârmina Roze 2009, Vinarte

Costăchel ne propune, la început de an, un aperitiv spectaculos, pentru a ne reaminti că “mai există mâncare şi după sărbători”. În consecinţă m-am gândit să vă recomand, împreună cu tartinele “mousse de celeri”, un rosé lejer dar cu multă personalitate. Este vorba de un cupaj de patru soiuri roşii – Pinot Noir, Merlot, Feteasca Neagră şi Cabernet Sauvignon – vinificate în rosé, care provine din zona Vânju Mare, mai precis de la producătorul Vinarte. Acest vin tânăr din 2009 se încadrează în categoria rosé-urilor “la modă”, adică cu un mic rest de zahăr (6 gr. /l), special concepute ca să placă dar mai ales ca să se îmbine armonios cu o variată gamă de preparate culinare. Dar să nu mai stăm pe gânduri şi să-l turnăm în pahare… Culoarea este roz trandafiriu, fără nuanţele de foaie de ceapă caracteristice rosé-urilor “a la française”, iar nasul este foarte proaspăt cu note de fructe de pădure şi note fine de drojdie. Aici aş vrea să dau o “bilă albă” acestui vin deoarece nu are acea aromă de lac de unghii (sau de porumb fiert aş zice eu), comună deja prea multor rosé-uri romaneşti. Dar, să continuăm… Gustativ prezintă o combinaţie de nuanţe fructate (cireşe, căpşuni) şi nuanţe minerale (calcar, praf de piatră spartă) care se îmbină, paradoxal, într-un mod foarte fericit – probabil şi restul de zahăr are aici un cuvânt de spus. Ce aş putea să-i reproşez acestui vin este probabil lipsa de complexitate: m-aş fi aşteptat de la un cupaj atât de pretenţios la un corp mult mai amplu… Finalul vinului este mediu, uşor condimentat, lasând o impresie de fineţe şi prospeţime. Per ansamblu este un vin foarte versatil pe care-l văd alături de multe feluri de mâncare, de la aperitive până la brânzeturi, peşte sau carne albă. Dacă mai punem la socoteală şi preţul foarte atractiv – 25 de lei pentru o sticlă de 750 ml. – putem completa în mod fericit o recomandare de tip “best buy”.

Reţeta lui Costăchel | Tartine cu spumă de ţelină şi costiţă afumată

Dacă ţi-a plăcut acest articol, « abonează-te la newsletter »
Înainte de a te abona, « vezi arhiva de corespondenţă »

 
Add Comment